ארועים מתוכננים  |  הטלפון של מזכירות בית יהושע 09-8997267  |

התחברות לחברים

דף הבית >> אילן לכיש >> סמי ועליזה הלר >> סמי הלר מוותיקי קיבוץ בית יהושע

תנועת עקיבא     יד המייסדים

יצחק (סמי) הלר - בילט נולד בשנת 1925, בנם השביעי של מלכה ומשה  הלר בילט ז"ל.

1939 הגרמנים כבר בסלובקיה, היהודים מבינים שטוב לא יצא מזה, הם רואים שבגרמניה מכים ומגרשים את היהודים.
עליית נוער ארגנה קבוצה על מנת להציל נוער, הגרמנים מאפשרים רק לילדים עד גיל  13 או 14  לצאת.
אחיו של סמי שחי כבר בארץ ישראל מבקש מהסוכנות לכלול את סמי ברשימה וכך מוצא את עצמו סמי מתחיל את המסע ארצה כשתזמורת גרמנית מנגנת את התקווה מלווה את העולים לרכבת  בדרכם לאיטליה.

סמי הגיע  לחיפה  כשהוא בן 14  ב 30 לדצמבר 1939 על אוניה "גלילאה". בנמל מחכה לסמי אחיו, שמחבק אותו ומנשק אותו. סמי נזכר שזו הפעם הראשונה והאחרונה שהוא בכה מאז עלייתו ארצה.

אחיו של סמי הכניס אותו לקבוצת הנוער עקיבא בקיבוץ חדרה ויחד עם חברי התנועה הוא התיישב בקיבוץ בית יהושע. הבחורים הצעירים וסמי בניהם היוו כוח עזר עיקרי במטלות הקיבוץ.

1942  סמי בן  16,  קצת "מרמה" ומתנדב לצבא הבריטי או למה שמאוחר יותר יכונה, "גדודי הבריגדה היהודית הלוחמת". הוא מוצב בלוב ואיטליה, שם הוא עוד מספיק להלחם באחרוני החיילים הגרמנים שמופתעים לגלות חיילים יהודים נלחמים בהם.

1946  משתחרר וחוזר לקיבוץ. החברים מקבלים אותו בשמחה ומיד משבצים אותו בסידור העבודה. החיים בקיבוץ לא היו קלים. הבדלי תרבויות הקשו על הצעירים שדיברו גרמנית מול מרבית החברים שדיברו פולנית. החברה הצעירים הופנו לכל העבודות הקשות של הקיבוץ.

בהמשך קיבל סמי את תפקיד הטרקטוריסט. להבדיל מהיום אין בטרקטור שום דבר אוטומטי ולכל פעולה יש ידיות. באחת הפעמים נתפסה לסמי האצבע באחת הידיות והטרקטור החלק להסתובב כשסמי זועק לעזרה ורק גבשושית שגרמה לטרקטור לקפוץ איפשרה לו לחלץ את ידו.

[חזרה למעלה]      [הוספה למועדפים]       [מפת האתר]       [יצירת קשר]